— 

Heerengebeur

01. / Augistin


Het was Augistin's eerste dag in de nieuwe sigarenwinkel van Andrei. Ramenlappen stond er op het programma.


02. / Bogdi 


Na meer dan twaalf uur in de ruimte, was er een theeceremonie voor Bogdi met meneer Bordieanu, de minister van verkeer.


03. / Corneliu 


Nog steeds wilde Corneliu niet meer koken met Carol, hij verlangde naar een leven alleen, als natuurdichter.

04. / Decebal


Decebal dacht erover om in een volgend leven model te worden, dus oefende hij houdingen bij zijn beste vriend Danut.

05. / Evgeny


Evgeny voorspelde dat zijn geheim over Eugen niet gevonden zou worden binnen drie weken.

06. / Florentin-Jo


De dag dat Florin zijn naam wilde veranderen was eindelijk aangebroken. "Florentin-Jo, Florentin-Jo", fluisterde het in zijn hart, "Florentin-Jooo!".

07. / Gherghel


Gherghel bracht weer nieuwe handgeschreven ideeën naar de fabriek waar Gheorghe werkte, zoals zang en dans tijdens de middagpauze (in plaats van een fluit).08. / Holme


Holme hield van Huck, dat wist hij zeker, maar nu stond hij daar met Huck's brieven op zijn rug en een vaarwel op zijn lippen.


09. / Iggy


Iggy wist niks van knaagdieren en aangezien het konijn weg was, kon de duif van Ilioneus nu goed van pas komen.


10. / Jacopo


Daar was ze, met de blauwe diamant in haar haar. Jacopo keek en knielde. Jay-Jay, op haar beurt, knikte, twee keer. Het was een gedenkwaardige dag.


11. / Kalman


Open, dicht, open, dicht. De gordijnen van Kalman gingen geruisloos open... - Open, dicht. Open. - Aan de overkant stond Kenrick voor het raam. Ze zwaaiden. - Dicht.12. / Leibert


Nu was het moment gekomen om de overwinning van de horloge- en klokmakers toe te juichen. Maar Leibert stond na drie minuten op voor Loerte, de dorpsbeiaardier met acht vingers.


13. / Mitica


Mitica putte enorm veel moed uit het feit dat Marcusteribil achter hem had gestaan. Nu Marcusteribil terug was naar Duiven voor Vrede, stond Mitica er alleen voor. Gelukkig kende hij zijn plaats en was hij vol vertrouwen.14. / Nicusor


Nicusor kocht vanmorgen een stuk chocolade en de verkoper, de broer van Nicolae, maakte hem heel duidelijk wat hij had gekocht naast de chocola. Wat niet niks was.


15. / Ochen


Met en zonder muziek van Oakden, danste Ochen de beerpolka, met een pollepel en met zijn grappige, kleine stapjes. Daarna was er donkerbruin bier, zelfgemaakt door Oakden's moeder.
16. / Paden


Kijk, Paden kwam Paeon aan zijn afspraakje van vanavond herinneren. Dat was met pastoor Paddy, bakker Poebh en prins Paien.

Het was stil die avond. Het licht van de maan scheen in de vijver.


17. / Qimat


Vandaag sloot Qimat vrede met Qing. Nu fluisteren ze zelfs Roemeense bloemennamen in elkaars oren. Wie had dat ooit gedacht?!


18. / Raclaw


Raclaw had de uilen vrijgelaten. Alle acht. Wat een dag! Niet alleen voor de wetenschap, ook voor zijn broer Radbert, die het sparen van oude vogelplaatjes nu had losgelaten en was overgegaan op tuinbeeldjes.


19. / Sachairi


Sachairi's antwoorden over Saewald's vlindervragen kwamen direct uit zijn hart. Zijn dialect was daarbij een extra verrassing en er was geen vlinder, die niet bij hem wilde zijn.

20. / Tabansi 


Tabansi moest vanmiddag naar het nieuwe wachtwoord van Tadd luisteren. Het was een lange cijfercombinatie. Hij kreeg ook wat nieuwe spionnen-spullen, een koffertje met nieuwe sloten, twee jonge kinderen en een nieuwe verjaardagdatum.21. / Ubora


Ook nu stond zijn tweelingbroer Udale achter hem, terwijl Ubora er eigenlijk alleen voor stond. De mogelijkheden bleven onbeperkt. Zing Ubora, zing! Voor je uit.


22. / Vahit


Vahit had zijn roeping en de sneeuw achter zich gelaten. Genoeg is genoeg. Hij kon nu nog maar aan een ding denken en dat was aan de huisgemaakte taarten van oom Vachel. Taart is zoet, zoet zijn de gedachten aan taart.


23. / Wafiyy


Daar klonk de bel. Het was Wain. Wafiyy twijfelde: ging hij mediteren of liet hij zich verdwalen met Wain in de Lage Heuvels van Capsaucozi, met Wain's geiten en hun bellen, die klonken als klokken?


24. / Xanthus


Er was misschien niemand die het zag, maar Xanthus zag het wel. Later die dag zag Xeno het ook. Maar daar was Xanthus niet zeker van. En bovenal had Xeno hem gezien - of keek hij naar het ei?


25. / Younes


Younes deed een koekoek na. Mooi! Yven deed Younes na die een koekoek nadeed. Prachtig! Maar waar was Yven? "Yven, waar ben je?", riep Younes. "Ik zie je niet!" Vreemd, net was hij er nog.


26. / Zaïd


Zaïd ruilde zijn hoed met muizen voor het vliegend tapijt van Zackary. Mooi om te doen. Nu ze vrienden zijn, maken ze nieuwe, in en buiten Zackery's winkel.


Kom, sta eens even stil meneer, 

het gebeurt niet daar maar hier.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

12.

13.

14.

15.

22.

16.

23.

17

24.

18.

25.

19.

26.

20

21.

Serie: Heerengebeur 

Collectie: Wisselverwanten

26 portretten, losse werken

2017

In maart 2022 maakte ik een zine met de 26 portretten en hun tekstfragmenten uit Heerengebeur.


De portretten van de zesentwintig mannen in deze serie zijn de helft van een duo. Die zien we in een theatrale omgeving, met hun gedachten aan een familielid, een collega, een geliefde, broer, vriend of kennis. Ze hebben elkaar vast, lang- of kortgeleden, nog ontmoet. Of toch niet? Bestaat de een misschien in de fantasie van de ander? Is er een acteur in het spel, of zou het zo kunnen zijn dat de kijker hier ineens de andere helft van het duo is?


Uit een zelfportret van de kunstenaar in combinatie met een foto uit het Costică Acsinte Archief ontstaat een nieuw personage. In deze serie zijn dat zesentwintig mannen. Als eerbetoon aan de fotograaf Costică Acsinte (1897-1984) stammen de namen van de personages uit het Roemeens. De namen van de hoofdpersonen dragen in volgorde de eerste letter van het alfabet.

Collectie Wisselverwanten

Achtergrondinformatie 

Andere series uit Wisselverwanten zijn te bekijken in het Depot.
Hans Jeths /Fotografie

Copyright© Jeths Productions, all images + stories 2012-2022 

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies om de site te verbeteren en om gedrag te volgen binnen en mogelijk buiten de site. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.

OK